Activiteit

Kerk open voor stilte, kaarsje aansteken, gebed ivm corona

zaterdag 15 januari 2022 , 14:00 - 17:00 uur
Illustration

Zaanse kerken openen zaterdag 15 januari de deuren voor nationaal gebed ivm corona voor vrede en verbinding

De diverse kerken in Zaanstad samenwerkend in het overkoepelend orgaan 'Hart voor Zaanstad' openen op zaterdag 15 januari de deuren. Reden hiervoor is het landelijk initiatief voor 'Nationaal Gebed' vanwege de corona-pandemie. In de deelnemende kerken in Zaanstad is er dan van 14-17 uur ruimte voor het aansteken van een kaarsje, gebed, bezinning, of een gesprek.

Aanleiding is de aanhoudende coronacrisis en alles wat daarbij speelt van verlies, rouw, verdriet en toenemende verdeeldheid in de samenleving. Sjaak Visser, predikant Protestantse Gemeente Zaandam (Noorderkerk): "Wanneer je soms niets anders kan doen dan een kaarsje aansteken, is zo’n symbool al van grote waarde. Op 15 januari zijn kerken in de Zaanstreek open om een kaarsje aan te steken, om een moment stil te zijn. Het is een manier om verbonden te blijven met wat echt van waarde en belangrijk is in deze corona-tijd. Door het coronavirus zijn mensen ons ontvallen, ziek geweest of nog steeds ziek en dat heeft een grote impact op onze samenleving. De gezamenlijke kerken willen ruimte bieden om hierbij stil te staan."

Kerken open voor gebed op 15 januari (14:00/17:00 uur)
Op 15 januari kunnen geintereseerden terecht bij onderstaande kerken. 
De lijst van deelnemende kerken:
        Nicolaaskerk (PKN), Kerkplein 1, Krommenie
        Oud-Katholieke parochie van de h. Nicolaas en Maria Magdalena, Noorderhoofdstraat 131, Krommenie
        Noorderkerk (PKN), Heijermansstraat 127, Zaandam
        Pinkstergemeente Ichtus, Bloemgracht 101, Zaandam
        Zaankerk (NGKV), Drielse Wetering 50, Zaandam
Deze en andere kerken zullen samen om 14:00 uur de klokken luiden vanwege de verbondenheid met het nationaal gebed voor vrede en verbinding.
Mark Veurink, voorganger Menorah Zaanstad: "Met dit initiatief willen we het nationaal gebed in onze eigen stad brengen. We zien dat ook in Zaanstad mensen moe zijn van corona, maar ook van de verdeeldheid die erdoor ontstaat. Als Zaanse kerken willen we met dit initiatief mensen graag een plek bieden om even op adem te komen, een plek om vrede te ervaren."

De diverse kerken houden rekening met de actuele coronamaatregelen. Van tevoren aanmelden is niet noodzakelijk. 
Ook vanuit huis meedoen
In een landelijk programma van 20.00 t/m 21.30 uur spreken diverse christelijke vertegenwoordigers een gebed uit. Daarnaast wordt er aan de hand van persoonlijke verhalen duidelijk hoe de coronacrisis mensen raakt. Het programma is live te volgen via www.nationaalgebed.nl en wordt verzorgd door de EO. Overige initiatiefnemers zijn de Protestantse Kerk in Nederland, MissieNederland, Niet Alleen, de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland.
Aansluitend op het nationaal gebed vindt van 16 t/m 23januari de jaarlijkse Week van het gebed voor eenheid plaats. Tijdens deze periode wordt gebeden voor eenheid, in wijk en wereld. 

Kosten
Gratis
Deel dit: