Bericht

‘’Thuis op de bank zitten vind ik niks, ik wil graag wat om handen hebben!’

Geplaatst op 7 december 2023, 12:55 uur
Illustration

Maak kennis met Angelique Franken, vrijwilliger bij de Papiermolen in de Rosmolenwijk

Angelique is al enige tijd betrokken bij het Sociaal Wijkteam in de Rosmolenwijk. Zij begon 5 jaar geleden bij de financiële brigade wat later de Papiermolen werd. Voor veel wijkbewoners is Angelique geen onbekende; ze woont zelf in de Rosmolenwijk en kent daarom veel mensen in de buurt. Van advies geven op straat, tot aan moeders op het schoolplein doorverwijzen naar het Sociaal Wijkteam. Angelique doet het allemaal. Zoals zij zelf zegt: ‘ik ben een boodschapper die alles doorstuurt.’’

Angelique vertelt over haar vrijwilligerswerk bij de Papiermolen: 

‘’In 2017 ben ik door ziekte mijn baan kwijtgeraakt. Stil zitten is niks voor mij. Destijds ging ik samen met vrienden ter ondersteuning mee naar het Sociaal Wijkteam, omdat zij dreigde hun huis uitgezet te worden. Ik ben heel blij dat ik heb kunnen helpen in dit proces en gelukkig is een uithuiszetting uitgebleven. Tijdens de afspraken bij het Sociaal Wijkteam kreeg ik meer inzicht in alle wet en regelgeving binnen de gemeente. Ik merkte dat ik het plezierig vond om hier met mijn neus in te duiken. 

Aydin, coördinator van de Papiermolen, heeft mij op een gegeven moment gevraagd om vrijwilliger te worden bij de Papiermolen. Ik vond dit een hele eer en heb het met beide handen aangegrepen. Nu vind je mij al 5,5 jaar iedere dinsdag bij de Papiermolen. Het fijne vind ik dat ik bij het Sociaal Wijkteam als volwaardige collega word gezien. Ik krijg de mogelijkheid om deel te nemen aan cursussen en er is vertrouwen. Dit blijkt wel uit de huisbezoeken die ik in 'opdracht van', zelfstandig uitvoer. 

Wat ik zo leuk vind aan het werk bij de Papiermolen? Ik vind het een uitdaging om met mensen in gesprek te gaan die wat gesloten zijn. Ik laat bezoekers eerst altijd hun verhaal doen en toon begrip. De meeste mensen gaan blij en opgelucht de deur uit. Dat gevoel is niet te beschrijven. Het vertrouwen wat mensen in je krijgen, dat stukje hoop, zodat zij dingen weer wat positiever gaan inzien is goud voor mij. 

Ik zie dat het 1 op 1 contact heel belangrijk is. Zo kwam er een keer een jonge vrouw langs bij de Papiermolen en zij had last van paniekaanvallen. Zij durfde niet alleen de post open te maken. Uiteindelijk heb ik haar zover gekregen dat wij samen de post openmaakten en dat ik haar rustig informatie gaf over bijvoorbeeld toeslagen aanvragen. Dit zorgde voor heel veel rust bij deze vrouw. Nu maakt zij haar post zelfstandig open. Dat vind ik een geweldige ontwikkeling. 

Een ander voorbeeld wat mij altijd zal bijblijven; via mijn eigen netwerk heb ik een familie kunnen helpen die helaas geen uitvaart voor een overleden familielid kon betalen. Ik ken iemand die bij een uitvaartonderneming werkt en diegene heeft zich belangeloos ingezet zodat er een waardig afscheid plaats kon vinden. De familie was erg dankbaar. Dit zijn de dingen waar ik het voor doe. 

Waarom ik anderen aanraad om ook vrijwilliger te worden? Omdat het belonend werk is. Vooral als je verstand hebt van 'aanvragen doen'. Oudere mensen weten vaak niet de weg op het internet en als ik hierbij kan helpen dan ben ik blij. Samen met het team van de Papiermolen doen wij heel dankbaar werk voor de bewoners in de wijk!''

Deel dit: