Blogpost

Een middag vol bijzondere ontmoetingen

Geplaatst op 29 juli 2021, 14:10 uur

Burgemeester Jan Hamming bracht een bezoek aan Hoornseveld en de Rosmolenwijk en plaatste hierover het volgende bericht op zijn Facebookpagina:

Opnieuw een middag vol bijzondere ontmoetingen toen ik op pad ging met wijkmanager Sarah Kroes.

Bij buurthuis de Kolk sloten we aan bij de activiteit Speak-up. Speak-up is een praatgroep waar aan de hand van verschillende thema’s wordt geoefend met de Nederlandse taal. Dit wordt georganiseerd door stichting PARTicipate. Naast speak-up biedt PARTicipate verschillende activiteiten aan voor bewoners. PARTicipate is een supportgroep voor vrouwen met een migratieachtergrond. Eén van de doelen is om bewoners met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen. Naast de taalactiviteit organiseren zij ook andere activiteiten zoals naailessen, speelgoed maken en koken. 

De koffieochtend in de Meerpaal, georganiseerd door vrijwilligers, is een begrip in de buurt. Door corona hebben een aantal activiteiten in de Meerpaal langere tijd stilgelegen. Nog steeds gaan niet alle activiteiten door, maar de bewoners zijn ontzettend blij dat de koffieochtend weer gestart is. 

Grote bewondering en dank voor de vrijwilligers die de activiteiten in de Meerpaal mogelijk maken!

Emile van Nature Nomads is vorig jaar, in samenwerking met SWT en gemeente Zaanstad, gestart met het betrekken van bewoners uit de Kleurenbuurt bij de openbare ruimte. Eén van de ideeën/wensen van bewoners was een buurttuin. De buurttuin, kreeg als snel de naam Kleurentuin en is deze maand gerealiseerd met inzet van een groep vrijwilligers. 

Met trots lieten de bewoners de bloemen en planten zien in de buurttuin. 

In buurthuis Kleurrijk werd ons een lunch aangeboden door de vrijwilligers van Kleurrijk. Een heerlijke soep met kruiden uit de Kleurentuin. De vrijwilligers vertelden over het belang van het buurthuis voor de wijk en over alles wat er georganiseerd wordt. Een van de bewoners zei: “Als ik ons zo bij elkaar zie zitten in deze ruimte en kijk naar wat we samen hebben opgebouwd dan kan ik bijna wel huilen van trots”.

We sloten ons wijkbezoek af in de Belgische straat. Toen we aankwamen fietsen begon het hard te regenen. We mochten schuilen bij een van de bewoners. Een aantal bewoners heeft hier groen geadopteerd. Het leuke is dat het aanstekelijk werkt. Het begon met enkele tuintjes en je ziet dat steeds meer enthousiast raken en ook een tuintje willen adopteren. Vooral in Coronatijd was het geweldig om te zien hoe blij mensen waren toen de eerste bloemen verschenen, aldus een bewoner. 

De Belgische straat is een voorbeeld voor de ontwikkelingen in dit deel van de Rosmolenwijk. Aan de ene kant van de straat is sloop-nieuwbouw gepleegd, de woningen zijn onlangs opgeleverd. De andere kant van straat wordt binnenkort gerenoveerd. De bewoners vertelden over wat dit voor hen betekent, zoals dat zij tijdens renovatie tijdelijk verblijven in een wisselwoning. Eén van de bewoners gaf aan dat zij al jaren in de Rosmolenwijk woont en er altijd wil blijven wonen omdat het zo’n fijne wijk is. 

Opnieuw ben ik onder de indruk geraakt.

De kracht van onze gemeenschap is hartverwarmend. Veel initiatieven zouden niet bestaan zonder de inzet van vrijwilligers die zich dagelijks met ziel en zaligheid inzetten. Het belang van ervaringsdeskundigen die weten hoe initiatieven voor de doelgroep op te zetten en waar behoefte aan is. 

Zaanstad op haar best!

#gemeenschap #Zaanstad #vrijwilligers

Illustration
 
Deel dit: