Bericht

Wisselwoningen tijdens funderingsherstel in Rosmolenwijk

Geplaatst op 12 maart 2022, 15:00 uur

Dinsdagmiddag 8 maart overhandigde wethouder Breunesse de eerste huurder van een wisselwoning, waarvan particuliere eigenaren gebruik kunnen maken tijdens het funderingsherstel van hun eigen woning, een presentje. Een vogelhuisje voor de huismus.

Er komt veel kijken bij het herstellen van de fundering van een woning. De gemeente Zaanstad ontzorgt waar mogelijk. Funderingsherstel betekent vaak dat de begane grondvloer verwijderd wordt. Hierdoor komt de woonfunctie van de begane grond tijdens de werkzaamheden te vervallen. 

Sommige bewoners kiezen ervoor een aantal maanden op de bovenetage van het huis, dat hersteld wordt, te wonen. Anderen vinden onderdak elders bij bijvoorbeeld familie. Iedere situatie is anders en daar denken wij als gemeente graag in mee. Het kan een uitkomst bieden voor bewoners tijdens de werkzaamheden tijdelijk een andere woning te betrekken. 

In samenwerking met  DFZ (DuurzaamFunderingsherstelZaanstad) een dochter van BKZ (BetaalbareKoopwoningenZaanstad), ondersteunt het Funderingsloket bij het zoeken van passende vervangende woonruimte. Als onderdeel van deze ondersteuning kan de gemeente particulieren voordragen bij DFZ/BKZ, die sinds februari 2022 twee wisselwoningen beschikbaar heeft in de Rosmolenbuurt in Zaandam. 

Particuliere huiseigenaren kunnen tijdens het uitvoeren van het funderingsherstel gebruik maken van deze wisselwoningen. De wisselwoningen zijn gestoffeerd en beschikbaar voor een periode van maximaal 6 maanden. Voor de woningen wordt een  huurvergoeding gevraagd (‘kostprijs’) en ook het verbruik van gas/water/elektra betaalt men zelf.  

https://funderingen.zaanstad.nl/funderingen/herstel

Deel dit: