Bericht

Hoe is het nu met........... Nix?

Geplaatst op 19 augustus 2022, 00:00 uur
Illustration

Filmpje!! Klik hier
Ik kwam Irene afgelopen week tegen en heb met haar een bakkie koffie gedaan bij de Dekamarkt. Wat vertelde zij?

Maar eerst, wat was Nix?
Irene Buitendijk was jaren de drijvende kracht achter Nix. Een echte weggeefwinkel met alles voor niks. Mensen konden per maand drie gratis dingen meenemen. Van lamp tot jurk, tot kinderspullen, tot gordijnen. Echt voor niks en echte kringloop. Mooie spullen, bij Nix geen rommel of kapotte kleding. Veel Zaankanters kwamen bij Nix brengen omdat ze wisten dat het echt goed terecht kwam. En daarnaast waren er ontzettend mooi contacten met mensen uit de buurt. De koffie stond altijd klaar (ook voor niks). Voor Irene en de andere vrijwilligers een reden om ’s morgens op te staan. Het contact met de mensen en het uitzoeken van de gebrachte spullen, dat deden zij allemaal ook voor niks.
Per 28 februari 2022 is de winkel gesloten. Binnen een week moest het pand aan de Catharijnestraat leeg opgeleverd worden. In die laatste week kwamen er heel veel mensen. De spullen die over waren gebleven zijn naar een opslag van Reakt gebracht. In de regionale media is er veel aandacht voor geweest.

Hoe is het nu met Nix (en Irene)?
“Sinds de sluiting, maar ook al daarvoor, zijn er diverse panden bezocht. Er zijn gesprekken gevoerd met eigenaren van leegstaande panden, BIZ Stadshart Zaandam, wijkmanagers en andere partijen. Ik deed mee aan het Verkiezingsdebat Raadsverkiezingen in de Bullekerk dat live te volgen was via NH Nieuws. Na afloop kreeg ik de toezegging dat men binnen B&W er druk mee bezig was en dat het goed zou komen. Helaas heb ik niets meer van de betrokken partijen gehoord.”

(Het debat is nog steeds te bekijken. Op 1:14:48 komt Irene aan het woord. Ga naar  Terugkijken verkiezingsdebat Raadsverkiezingen NH Nieuws.)

“Ik ben geïnterviewd door Eelco Koolhaas van ‘Wind in de Zeilen’. Een armoedenetwerk dat op initiatief van ex-wethouder Songül Mutluer in februari 2021 is opgestart.”

“Ik mis Nix vreselijk. Ik mis de mensen, de plek, de regelmaat. Voor de regelmaat ben ik al een tijdje vrijwilliger in het oude pand van Miss Etam, waar voor de vluchtelingen uit de Oekraïne kleding en kinderspullen worden ingezameld. Op 14 mei 2022 was er een Kledingmarkt voor de minima in de Zuidhoek in Zaandam-Zuid. Daar heb ik Linda, Inge en Vanessa geholpen. En ik heb nog regelmatig contact met de vrijwilligers van Nix.”

“Soms ga ik naar de Dekamarkt in de Prinsenstraat. Om mensen tegen te komen en bij te kletsen. Als ik klanten van Nix tegenkom vertellen ze me dat het praatje en het looppie missen”

“Ondertussen ben ik er nog steeds mee bezig. Samen met Daniel en Simone, die erbij betrokken zijn. Met elkaar hebben we een aardig netwerk maar toch. Het heeft geen prioriteit binnen de Gemeente Zaanstad. Er zijn geen partners te vinden om het opnieuw op te zetten en op te pakken. Ik heb een pand nodig, de rest kan ik zelf 😉.”

“Er staat nog steeds een openstaande vraag bij De Zaanse Uitdaging en 29 september ga ik meedoen met de jaarlijkse Zaanse beursvloer. Wie weet? En ik heb goede hoop. Het is Stichting Zaanse Speelgoed- en Kinderkledingbank ook gelukt. De strijd is nog niet gestreden, ik heb het nog niet opgegeven”.

Ik hoop dat het gaat lukken. Wil je helpen of heb je contacten of iets anders? Neem dan contact op met Irene: buitendijkirene8@gmail.com

Deel dit: