Marene Kok

Bewoner, Ondernemer, Professional, Kenner van de streek
Wie is Marene?

Ik woon al ruim 25 jaar in de Rosmolenwijk. Ons eerste koophuis was een twee-onder-een-kapwoning in de Schoolmeestersstraat en toen na drie jaar onze tweede zoon is geboren, zijn we verhuisd naar een houten huis uit 1899 in een straat zonder auto's. Waarschijnlijk gaan we hier nooit meer weg. We wonen vlakbij het centrum, je kunt bij wijze van spreken kruipend - na teveel glazen wijn - vanuit café De Fabriek naar huis. De sociale cohesie in deze buurt is meer aanwezig dan in de nieuwbouwwijken in Zaandam. Dat is althans mijn ervaring. 


Kortom: het is fijn wonen hier.

Mijn werk en hobbies

Ik werk als zelfstandig ondernemer als gids en verteller over de Zaanstreek. De uitdaging voor mij is om mijn publiek de schoonheid te leren zien, te letten op details. 


Naast mijn werk speel ik al decennialang amateurtoneel. En liever op locatie dan in een zaal met gordijnen. Het Hembrugterrein is een paar keer het decor geweest, maar ook een boerenschuur in Wormer, het achtererf van een visser in Jisp of de Vermaning in Wormerveer.


Verder fotografeer ik veel en probeer ik geregeld van de mooiste beelden fotoboeken te maken. Een tijdrovend maar leuk werkje. En ik heb geschilderd onder de bezielende leiding van Irene in buurthuis De Kolk. Dat was leerzaam en hartstikke leuk.

Mijn omgeving

In mijn eigen straat kennen we elkaar en is de sociale controle groot. Dat is fijn. In de buurt wordt er regelmatig slordig omgesprongen met afval, dat is jammer. Wat ook verbetering behoeft zijn de vele betegelde voortuinen, juist in de nieuwste straten. Dan kun je beter kiezen voor een appartement met balkon, denk ik dan.


Met een aantal buurtbewoners heb ik me beziggehouden met de herinrichting van het L.T. Roggeplein. In 2022 was het klaar. 

Mijn expertise

Als zelfstandig gids en verteller kan ik een lezing verzorgen, groepen tot 15 personen op straat rondleiden, een arrangement bedenken waarin de Zaanstreek centraal staat. Zo kan een fietstocht op het programma staan waarin de geschiedenis van de papiermakerij van toen tot nu wordt verteld en aanschouwd, maar het kan ook gaan over zeil, hout of rijst.


Maar over de eigen wijk vertel ik ook graag: zo ligt er een kant-en-klare wandeling over de woningbouw door de jaren heen en een lezing over de eerste bewoning tot aan de huidige tijd. Met fotoquiz voor de echte Rosmolenwijk-kenner.